Sborník Literární archiv

O sborníku Literární archiv

Sborník Literární archiv vychází periodicky od roku 1966 jako ročenka. Prezentuje vědeckou a odbornou činnost muzea české literatury především s využitím literárněhistorických pramenných materiálů z fondů LA PNP (dosud netištěných rukopisů, korespondence, literárně ikonografických a jiných dokumentačních zdrojů). Obsahová struktura sborníku je pevně dána. Základ tvoří literárněvědné a literárněkritické studie, edice a zprávy o činnosti literárního archivu PNP, včetně informací o přírůstcích za dané období. Rozsah ročenky se pohybuje okolo 350–400 stran, podle rozsahu se přizpůsobuje cena jednotlivých čísel. Původní vědecké práce jsou ve sborníku publikovány na základě výsledků nezávislého recenzního řízení. Na každou stať jsou vypracovány dva odborné posudky. Recenzovány jsou všechny části sborníku kromě části Zprávy z Literárního archivu. Výsledky lektorského řízení jsou redakcí autorům sděleny do dvou měsíců od data odevzdání rukopisu. V roce 2010 byl sborník Literární archiv zařazen Radou pro výzkum, vývoj a inovace do Seznamu recenzovaných neimpaktovaných periodik vydávaných v České republice. Od roku 2012 jsou studie otištěné ve sborníku zveřejňovány také v mezinárodních databázích EBSCO a CEEOL. Otištěním studie ve sborníku tak autor souhlasí také se zveřejněním svého textu v těchto databázích.

Poslední vydané číslo Literární archiv 54/2022. Tradice Lumíru: 1851–1940 je dostupné na e-shopu. 

Úplné texty 53 ročníků z let 1966–2021 jsou volně přístupné pro nekomerční, vědecké a studijní účely prostřednictvím Digitální knihovny Moravské zemské knihovny v Brně, kde je lze také stáhnout ve formátu PDF či JPEG. Příspěvky publikované od roku 2012 (ročník 44 a další) jsou zveřejněny v mezinárodních databázích EBSCO a CEEOL.

 

Soupis sborníků

Obsahy sborníků

Prokop, Lukáš: Padesát let sborníku Literární archivLiterární archiv 48, 2016, s. 4–12

 

Licenční podmínky pro publikování v časopise Literární archiv, jehož vydavatelem je PNP

 

Open Access

Časopis vychází 1× ročně a je vydáván v režimu Libre Open Access. Jedná se o model vědecké komunikace, který zajišťuje bezplatný, okamžitý a on-line přístup k vědeckým článkům všem uživatelům bez rozdílu. Tento statut v sobě zahrnuje volné a neomezené čtení, stahování, kopírování, sdílení, ukládání, tištění, vyhledávání a hypertextové propojování.

 

Licenční podmínky

Nabídnutím příspěvku (dále jen „Dílo“) redakci časopisu Literární archiv (sudzinova@pamatnik-np.cz; Pelléova 44/22, Praha 6 – Bubeneč, oddělení Literární archiv) poskytuje autor Památníku národního písemnictví (dále jen „Vydavatel“) licenci k Dílu za stanovených podmínek, které jsou plně v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a zákonem č. 121/2000 Sb., o právu autorském, právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon).

Autor prohlašuje, že Dílo je původní a nebylo dosud veřejně publikováno, ani souběžně jinde k publikaci nabídnuto, s výjimkou sociálních sítí, které standardně slouží vědecké komunitě (např. ResearchGate, Academia.edu).

Autor prohlašuje, že je skutečným autorem Díla a je oprávněn nabídnout Dílo Vydavateli k publikování. V případě spoluautorského Díla autor prohlašuje, že spoluautory informoval o licenčních podmínkách a je oprávněn nabídnout Dílo k publikování.

V případě zaměstnaneckého díla autor prohlašuje, že informoval zaměstnavatele o licenčních podmínkách a je oprávněn nabídnout Dílo k publikování.

Autor souhlasí s tím, že v případě přijetí Díla k publikování v časopisu Literární archiv bude jeho Dílo dále šířeno pod licencí Creative Commons BY-NC-ND 4.0 Mezinárodní. Kompletní znění licenčních podmínek Creative Commons BY-NC-ND 4.0 Mezinárodní je dostupné zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.cs.

Autor závazně prohlašuje, že poskytnutím licence Creative Commons nejsou porušena práva třetích osob, zejména, nikoliv však výlučně, zaměstnavatele, vydavatele díla, spoluautora díla či dalších nositelů majetkových práv (např. i případný obrazový doprovod či přílohy Díla). V případě, že by se toto prohlášení ukázalo nepravdivým, odpovídá autor za takto způsobenou újmu v plném rozsahu.

Autor poskytuje Vydavateli bezúplatně nevýlučnou a nevýhradní licenci ke všem známým způsobům užití Díla (zejména k rozmnožování, rozšiřování a sdělování díla veřejnosti) a to na dobu trvání majetkových práv Díla.

Autorovi je prostřednictvím repozitářů, osobních stránek, ResearchGate, Academia.edu apod. umožněna okamžitá autoarchivace vydavatelského postprintu. Autor je povinen současně odkázat na publikovanou verzi Díla včetně DOI.

Autor souhlasí, že v případě publikování bude jeho Dílo otištěno na stránkách časopisu Literární archiv a současně bude zpřístupněno veřejně, zdarma a elektronicky v systému Kramerius nebo na webu PNP.

Autor souhlasí se zařazením Díla do vědeckých, bibliografických a citačních databází, digitálních knihoven a informačních systémů pro poskytování informačních služeb (např. CEEOL, EBSCO), v kterých bude časopis v budoucnu veden. Zároveň tím ale pro Vydavatele nevzniká povinnost toto svolení na zařazení Díla do databází a informačních systémů využít.

 

Creative Commons

Časopis Literární archiv vychází jako otevřený časopis a používá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně-Nezpracovávejte 4.0 Mezinárodní (CC BY-NC-ND 4.0 Mezinárodní). Kompletní znění licenčních podmínek je uvedeno zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.cs.

CC BY-NC-ND 4.0 Mezinárodní jsou veřejně dostupné licenční podmínky, které definují rozsah pravomocí při nakládání s Dílem.

Kdokoliv má oprávnění Dílo:

– sdílet – rozmnožovat a distribuovat dílo prostřednictvím jakéhokoli média v jakémkoli formátu

– zařadit do souborného díla (např. zařadit dílo do sborníku).

A zároveň platí podmínky:

  • uveďte původ – je vaší povinností uvést název díla, jméno autora, zdroj díla (časopis Literární archiv), označení použité licence (odkázat na plné znění veřejných licenčních podmínek CC BY-NC-ND 4.0 Mezinárodní),
  • neužívejte dílo komerčně – je zakázáno užívat dílo pro komerční účely,
  • nezasahujte do díla – pokud dílo upravíte, doplníte nebo jinak změníte, nesmíte toto upravené dílo dále šířit.

Doporučený způsob, jak uvést původ: Toto dílo s názvem „Název“, jehož autorem je „Jméno autora“, publikované v časopisu Literární archiv, které je dostupné na , je licencováno za podmínek licence CC BY-NC-ND 4.0 Mezinárodní. Plný text licenčních podmínek je dostupný zde: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/legalcode.cs.